Amateur Tuindersvereniging Hilversum
Sinds 1958 

Inga's tomaten

Bestelling van tomaten 2024 is niet meer mogelijk

Prijzen per 10 zaadjes tomaten:

Sunviva bio: € 3,05
Primabella bio: € 3,05
Cocktail crush: € 2,90
Mountain magic: € 5,95
Crimson crush: € 2,90
Rondobella bio: € 2,95
Brunito: € 2,65
Nagina: € 3,50
Mountain merrit: € 7,35 - € 4,25
Honeymoon: € 3,65


Dit is inclusief verpakkingskosten en een bijdrage aan de verzendkosten

Inga is onze tomatenspecialist. Zij schrijft het volgende:

 

Ook voor seizoen 2024 bied ik weer de optie om Phytophthora-resistente tomatenrassen bij mij te bestellen (zie Info over aardappelziekte bij de beschrijving van de tomaten). Minder ziektelast op het complex is voor iedereen goed en hoe groter de inkoop hoe voordeliger vallen deze toch wel dure zaden uit. We betalen maximaal de catalogusprijs, maar net als eerdere jaren kunnen de zaden veel goedkoper uitvallen als we genoeg zaden tegelijk inkopen. De definitieve prijs kan ik dus pas doorgeven als alle bestellingen binnen zijn. Mijn streven is om de zaden half februari aan jullie te kunnen leveren.
De rassenselectie die ik dit jaar zal bestellen is weer ietsje anders dan in 2023. Hoewel ik uiteindelijk best een goede oogst had was 2023 voor mij niet het beste tomatenjaar. De planten hadden erg veel last van de wisselende weersomstandigheden (Droog en heet vs koud en nat). Dit was ook te zien in meer/eerder ziekteverschijnselen. Al met al deden de meeste resistente rassen het wel veel beter dan de paar “normale” planten die ik had staan. Reden te meer om ook dit jaar met de resistente rassen door te gaan.
Helaas is dit jaar het ras Vivagrande slecht verkrijgbaar waardoor hij niet is opgenomen in de selectie. Verder vielen de resultaten bij mij wat tegen maar ik had het ras graag een tweede kans gegeven. Misschien volgend jaar.
Ook de Gourmandsun zal ik dit jaar niet meer bestellen. Het was een plaatje aan de planten die grote geel/oranje vruchten… mits ze braaf die kleur bleven... Helaas was dit veruit het meest ziektegevoelige ras dat ik vorig jaar op mijn tuin had. Gourmandsun is het wat mij betreft niet waard om in een resistente collectie opgenomen te worden. Daarnaast vond ik de smaak heel erg tegen vallen. Mocht jij nu wel fan van dit ras geweest zijn, het ras is gewoon nog verkrijgbaar dus laat google erop los of informeer even bij mij.
Nieuw dit jaar in de selectie:
Nagina F1, een veel belovende pruimtomaat waarvan de resistentiebasis niet gepubliceerd is maar van een kweker met ervaring met Ph2 en Ph3 resistente rassen.
Brunito F1 is een nieuw ras, bruinrood van kleur en komt van een bedrijf dat geen andere phytophthora resistente rassen geproduceerd heeft. Het ras moet zich nog in de praktijk bewijzen. Aangezien ik wel van een experimentje en een maf kleurtje hier en daar houd mag dat wat mij betreft aankomend seizoen in Hilversum.
Bij beide nieuwe rassen is de resistentie verre van gegarandeerd maar met het oog op diversiteit zeker een kans waard.
Als laatste net als vorig jaar een reminder: F1 rassen zijn niet zaadecht! Als je dus zaad uit je eigen planten bewaard en het volgende seizoen plant kunnen de nakomeling heel anders zijn dan hun ouders. In het geval van de resistente rassen kan het zijn dat de nieuwe generatie niet meer resistent is! Wil je doorkweken met eigen zaad? Kies voor een van de bio rassen.

Meer info over Phytophthoraresistentie  klik hier

 

Bestellen kan hier.

Hieronder volgt inhoudelijke informatie over de rassen.

Cocktail crush f1Cocktailtomaat

Vruchtgrootte: 35-50 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat
Resistentiebasis: vermoedelijk heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘
Overige ziekteresistenties: onbekend maar misschien voor bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte en Alternaria-bladvlekkenziekte. De vruchten hebben in het onrijpe stadium een lichte groenkraag. In het rijpe stadium geeft ‘Cocktail Crush’ uniforme ronde rode vruchten. Vrij vroeg rijpend met een stevige schil en matige barstgevoeligheid.

Crimson crush f1
Vruchtgrootte: 90-200 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat of eventueel als struik.
Resistentiebasis: vermoedelijk heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘.
Overige ziekteresistenties: onbekend maar waarschijnlijk bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum).
De vruchten zijn in het onrijpe stadium overwegend bleekgroen van kleur, zonder nadrukkelijke donkergroene kraag, maar zijn naar het steeltje toe wel iets donkerder verkleurd. In het rijpe stadium geeft ‘Crimson Crush’ vrij grote rode vruchten met een ronde tot platronde vorm. Vrij vroeg rijpend, met een stevige schil en licht barstgevoelig. Officieel een stamtomaat maar topt zichzelf regelmatig zodat struikgroei ook te doen is.

Mountain Merit f1
Vleestomaat
Vruchtgrootte: 200-400 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: struik
Resistentiebasis: heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘.
Overige ziekteresistenties: verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1+2+3), gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani, gemiddelde resistentie tegen het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV), gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).
Gladde roodgekleurde ronde tot platronde vruchten met stevig roodgekleurd vruchtvlees. Enigszins gevoelig voor neusrot.

Honeymoon f1
Vleestomaat
Vruchtgrootte Honeymoon f1: 250-300 gram
Kleur: roze
Groeiwijze: stamtomaat
Resistentiebasis: heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘.
Overige ziekteresistenties: tomatenmozaïekvirus, verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1), redelijke resistentie tegen Tomato Yellow Leaf Curl virus (TYLCV).
Trossen met 4 á 5 donkerroze platronde vruchten. Ze zijn weinig barstgevoelig en hebben stevig vruchtvlees. Goed vervoerbaar. Doen het aanzienlijk beter in de kas dan buiten!


Moutain Magic f1

Cocktail/Camparitomaat
Vruchtgrootte: 40-60
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat
Resistentiebasis: heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘ + extra genen.                                                                                                    

Overige ziekteresistenties: verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1+2), gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani en mogelijk tegen bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum). Planten met een open groeiwijze en grote lange trossen met hangende ronde vruchten. De vruchten zijn in het onrijpe stadium bleekgroen van kleur, zonder donkergroene kraag. De eerste vruchten van de Mountain Magic rijpen al vrij vroeg. Rijpe vruchten zijn stevig, redelijk bestand tegen scheuren, kunnen lang aan de plant blijven hangen en zijn ook goed houdbaar na de oogst. Doordat ze lang aan de plant kunnen blijven hangen, is het ook mogelijk om complete trossen met rijpe vruchten te oogsten (als trostomaten).

Sunviva bio
Cocktailtomaat
Vruchtgrootte: 15-25 gram
Kleur: geel
Groeiwijze: stamtomaat evt. met meerdere stammen. Groeit sterk met veel dieven.
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekteresistenties: onbekend
De plant maakt middellange tot lange trossen met ronde cocktailtomaten met stevig vruchtvlees en een stevige schil. De eerste vruchten rijpen vroeg.
Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt.

Primabella bio
Cocktailtomaat
Vruchtgrootte: 20-25 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat, compacte planten
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekteresistenties: onbekend, mogelijk bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum).
Tomaat met lange trossen, stevig vruchtvlees en een dunne schil. De tomaat is weinig gevoelig voor barsten en goed bewaarbaar. De eerste vruchten rijpen middentijds.

Brunito f1
Vleestomaat
Vruchtgrote: 100-160
Kleur: Bruinrood
Groeiwijze: stam
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekteresistenties: tomatenmozaïekvirus; verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae); Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1+2); bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), fysio 1-3.

‘Brunito’ geeft platronde bruinrode vruchten aan trossen van 5-12 stuks. Zoals gewoonlijk bij de bruinrode rassen hebben de vruchten hebben een rijke intense smaak. De eerste vruchten rijpen middelvroeg. Rijpe vruchten zijn goed bestand tegen scheuren en zijn na de oogst redelijk goed houdbaar. Dit F1-hybride ras is omstreeks 2022 geïntroduceerd door SEMO uit Smržice (Tsjechië).‘Brunito’ zou volgens de catalogus van SEMO een hoge resistentie moeten hebben tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt zou kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke resistentiegenen de resistentie van ‘Brunito’ is opgebouwd. We weten zelfs niet of de resistentie daadwerkelijk aanwezig is. Het bedrijf SEMO heeft geen verleden met veredeling op aardappelziekteresistentie. De geclaimde resistentie is dus onder voorbehoud !

 

Nagina bio f1
Pruim-/romatomaat
Vruchtgrootte: 50-80
Kleur: Rood
Groeiwijze: stam
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekte resistenties: verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae); Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0-2); Pseudomonas syringae pv tomato; gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).
‘Nagina’ geeft pruimvormige rode vruchten van 50 tot 80 gram. Dergelijke vruchten worden ook wel “Roma”-type genoemd en hebben over het algemeen vlezige vruchten met weinig zaden, waardoor ze extra geschikt zijn voor gebruik in de keuken (zoals rijke sauzen). De vruchten hebben een goede smaak en zijn ook geschikt voor vers gebruik, bijvoorbeeld in de salade of als beleg op pizza’s. De eerste vruchten rijpen middenvroeg. Dit F1-hybride ras staat ook bekend onder de naam ‘Crimson Plum’ en is ontwikkeld door Simon Crawford van Burpee Seeds en werd omstreeks 2018 op de Europese markt geïntroduceerd door Burpee Europe. Vóór de introductie was dit ras bekend onder het voorlopige kwekersnummer ‘15029’. Het ras is bedoeld voor de buitenteelt of de teelt in onverwarmde kassen.

Rondobella Bio
Vruchtgrootte: 100
Kleur: Rood
Groeiwijze: stam
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekte resistenties: onbekend
‘Rondobella’ geeft rode vrijwel ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 100 gram. De vruchten hangen aan kleine trossen van circa 5 stuks aan de plant. Tamelijk stevig vruchtvlees met een goede fruitige smaak met een goed aroma. De eerste vruchten rijpen middentijds. De planten hebben een zeer sterke groeikracht. De bladeren zitten op grote onderlinge afstand, waardoor de planten een open uiterlijk hebben. De langgerekte planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten vormen helaas vrij veel dieven. Het ras heeft qua groeiwijze dus nog duidelijk wat “wildere” kenmerken. Door deze groeikenmerken bevelen we ‘Rondobella’ niet aan voor de teelt onder glas, aangezien de aardappelziekteresistentie onder glas gewoonlijk geen meerwaarde geeft. We bevelen ‘Rondobella’ daarom alleen aan voor de buitenteelt aangezien de resistentie daar wel een belangrijke meerwaarde geeft, mits u de wildere groei voor lief wilt nemen.