Amateur Tuindersvereniging Hilversum
Sinds 1958 

Inga's tomaten

Prijzen per 10 zaadjes tomaten:

Sunviva bio: € 2.90
Primabella bio: € 2,60
Cocktain crush: € 2,50
Mountain magic: € 3,50
Crimson crush: € 2,50
Rondobella bio: € 2,10
Gourmandsun: € 4,80
Vivagrande bio: € 3,50
Mountain merrit: € 3,50
Honeymoon: € 3,50

Dit is inclusief verpakkingskosten en een bijdrage aan de verzendkosten

Inga is onze tomatenspecialist. Zij schrijft het volgende:

Tijd vliegt, het is bijna 2023 en dus ga ik al weer bijna de zaden voor het nieuwe seizoen bestellen. Ook dit jaar teel ik natuurlijk weer Phytophthora-resistente tomaten. Aangezien gezamenlijk zaden bestellen vorig jaar een groot succes was wil ik iedereen weer de kans geven zaden mee te bestellen. Zoals al gemeld in de nieuwsbrief is de selectie dit jaar iets anders dan vorig jaar. 7 van de 8 rassen van vorig jaar zijn gewoon weer te bestellen maar Damsel zal ik dit jaar niet meer bestellen. Honeymoon is hiervoor een zeer goede en veel goedkopere vervanger. Het goede nieuws is dat er (zei het mondjesmaat) steeds nieuwe resistente rassen op de mark worden gebracht en er dus steeds meer keus is. Met als extra bonus een groeiend aantal biologisch geteelde en zaadechte resistente zaden! Daarom bestel ik ook dit jaar weer enkele nieuwe rassen om mee te experimenteren: Gourmandsun F1, Vivagrande Bio, en Rondobella Bio. Aangezien ik nog geen ervaring heb met deze rassen heb ik geen idee of de geclaimde resistentie waargemaakt word. Dat word weer spannend!

Zaad van vorig jaar en zelf gewonnen zaad

Misschien ten overvloede nog een reminder als je vorig jaar zaad bij me besteld hebt. Als je nog zaadjes over hebt kun je die dit jaar natuurlijk gewoon planten. Ik heb alleen ook verschillende mensen gehoord die zaad wilden winnen van mijn of eigen planten. De rassen die we vorig jaar besteld hebben waren echter noodgedwongen bijna allemaal f1 hybrides en dus niet soortecht! Dit betekend dat er waarschijnlijk wel een plantje op komt als je de zaden plant maar dat planten en resulterende tomaten extreem anders kunnen zijn dan hun ouders. Deze nakomelingen zijn potentieel NIET resistent tegen phytophthora! Als je dat niet erg vind is het een prima experiment maar houd er rekening mee. Wil je seizoen 2024 met eigen tomatenzaad doorkweken en resistentie behouden kies dan voor een van de biologische varianten.

Bestellen kan hier.

Hieronder volgt inhoudelijke informatie over de rassen.

Cocktail crush f1

Cocktailtomaat
Vruchtgrootte: 35-50 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat
Resistentiebasis: vermoedelijk heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘
Overige ziekteresistenties: onbekend maar misschien voor bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte en Alternaria-bladvlekkenziekte. De vruchten hebben in het onrijpe stadium een lichte groenkraag. In het rijpe stadium geeft ‘Cocktail Crush’ uniforme ronde rode vruchten. Vrij vroeg rijpend met een stevige schil en matige barstgevoeligheid.

Crimson crush f1
Vruchtgrootte: 90-200 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat of eventueel als struik.
Resistentiebasis: vermoedelijk heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘.
Overige ziekteresistenties: onbekend maar waarschijnlijk bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum).
De vruchten zijn in het onrijpe stadium overwegend bleekgroen van kleur, zonder nadrukkelijke donkergroene kraag, maar zijn naar het steeltje toe wel iets donkerder verkleurd. In het rijpe stadium geeft ‘Crimson Crush’ vrij grote rode vruchten met een ronde tot platronde vorm. Vrij vroeg rijpend, met een stevige schil en licht barstgevoelig. Officieel een stamtomaat maar topt zichzelf regelmatig zodat struikgroei ook te doen is.

Mountain Merit f1
Vleestomaat
Vruchtgrootte: 200-400 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: struik
Resistentiebasis: heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘.
Overige ziekteresistenties: verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1+2+3), gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani, gemiddelde resistentie tegen het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV), gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).
Gladde roodgekleurde ronde tot platronde vruchten met stevig roodgekleurd vruchtvlees. Enigszins gevoelig voor neusrot.

Honeymoon f1
Vleestomaat
Vruchtgrootte Honeymoon f1: 250-300 gram
Kleur: roze
Groeiwijze: stamtomaat
Resistentiebasis: heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘.
Overige ziekteresistenties: tomatenmozaïekvirus, verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1), redelijke resistentie tegen Tomato Yellow Leaf Curl virus (TYLCV).
Trossen met 4 á 5 donkerroze platronde vruchten. Ze zijn weinig barstgevoelig en hebben stevig vruchtvlees. Goed vervoerbaar. Doen het aanzienlijk beter in de kas dan buiten!


Moutain Magic f1

Cocktail/Camparitomaat
Vruchtgrootte: 40-60
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat
Resistentiebasis: heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘ + extra genen.                                                                                                    

Overige ziekteresistenties: verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1+2), gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani en mogelijk tegen bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum). Planten met een open groeiwijze en grote lange trossen met hangende ronde vruchten. De vruchten zijn in het onrijpe stadium bleekgroen van kleur, zonder donkergroene kraag. De eerste vruchten van de Mountain Magic rijpen al vrij vroeg. Rijpe vruchten zijn stevig, redelijk bestand tegen scheuren, kunnen lang aan de plant blijven hangen en zijn ook goed houdbaar na de oogst. Doordat ze lang aan de plant kunnen blijven hangen, is het ook mogelijk om complete trossen met rijpe vruchten te oogsten (als trostomaten).

Sunviva f1
Cocktailtomaat
Vruchtgrootte: 15-25 gram
Kleur: geel
Groeiwijze: stamtomaat evt. met meerdere stammen. Groeit sterk met veel dieven.
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekteresistenties: onbekend
De plant maakt middellange tot lange trossen met ronde cocktailtomaten met stevig vruchtvlees en een stevige schil. De eerste vruchten rijpen vroeg.
Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt.

Primabella f1
Cocktailtomaat
Vruchtgrootte: 20-25 gram
Kleur: rood
Groeiwijze: stamtomaat, compacte planten
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekteresistenties: onbekend, mogelijk bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum).
Tomaat met lange trossen, stevig vruchtvlees en een dunne schil. De tomaat is weinig gevoelig voor barsten en goed bewaarbaar. De eerste vruchten rijpen middentijds.

Gourmandsun f1
Vleestomaat
Vruchtgrote: 100-550
Kleur: Geel-oranje gevlamd
Groeiwijze: stam
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekteresistenties: tomatenmozaïekvirus (0, 1, 2); verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae); Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1+2); redelijke resistentie tegen het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV).
De vruchten zijn vleestomaten van het type “ossenhart” en zijn aan de buitenzijde geel met rode vlammen; aan de binnenzijde geel met rode marmering. De vruchten wegen vanaf 100 tot wel 550 gram. Stevig vruchtvlees met een opvallend goede smaak (zoet met een laag zuurgehalte). Door het stevige vruchtvlees goed bewaarbaar. De planten hebben een open groeiwijze en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. Zowel geschikt voor buitenteelt als teelt in de hobbykas.

Vivagrande Bio
Vleestomaat
Vruchtgrootte: 200
Kleur: Rood met gele blos
Groeiwijze: stam
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekte resistenties: onbekend
‘Vivagrande’ is een rode vleestomaat met platronde niet-geribde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 200 gram. In het onrijpe stadium hebben de vruchten een donkergroene kraag. Het vruchtvlees is stevig en laat zich daardoor goed in plakken snijden, bijvoorbeeld voor op brood. Ook geschikt voor verwerking. De eerste vruchten rijpen middentijds. De vruchten hebben een milde evenwichtige smaak. De planten zijn zeer productief met een tamelijk zwakke groeikracht en een gemiddelde bladdichtheid. De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Door de zwakke groeikracht ook prima geschikt om in potten te telen.

Rondobella Bio
Vruchtgrootte: 100
Kleur: Rood
Groeiwijze: stam
Resistentiebasis: onbekend
Overige ziekte resistenties: onbekend
‘Rondobella’ geeft rode vrijwel ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 100 gram. De vruchten hangen aan kleine trossen van circa 5 stuks aan de plant. Tamelijk stevig vruchtvlees met een goede fruitige smaak met een goed aroma. De eerste vruchten rijpen middentijds. De planten hebben een zeer sterke groeikracht. De bladeren zitten op grote onderlinge afstand, waardoor de planten een open uiterlijk hebben. De langgerekte planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten vormen helaas vrij veel dieven. Het ras heeft qua groeiwijze dus nog duidelijk wat “wildere” kenmerken. Door deze groeikenmerken bevelen we ‘Rondobella’ niet aan voor de teelt onder glas, aangezien de aardappelziekteresistentie onder glas gewoonlijk geen meerwaarde geeft. We bevelen ‘Rondobella’ daarom alleen aan voor de buitenteelt aangezien de resistentie daar wel een belangrijke meerwaarde geeft, mits u de wildere groei voor lief wilt nemen.